رقابت لباس مناسبی برای مقوله ی فرهنگ نیست
جشنواره تئاتر کوردی سقز می رود تا پانزدهمین دوره خود را آغاز کند. این جشنواره به عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی شهرستان سقز مطابق با برنامه قرار است در آذرماه برپا شود. تلاش برای ثبت این رویداد در تقویم وزارت ارشاد یکی از مهمترین مطالباتی است که انتظار می رود در این دوره و به واسطه حضور قطب الدین صادقی به عنوان دبیر جشنواره به سرانجام برسد.
اخیرا نیز بحث غیر رقابتی شدن پانزدهمین جشنواره تئاتر کوردی که از سوی دبیر این جشنواره مطرح شده موافقان و مخالفانی به دنبال داشته است. در همین ارتباط علی ظفر قهرمانی نژاد کارگردان تئاتر، این امر را یک اتقاق مبارک دانسته و در این ارتباط به واکاوی گفت: امید است که غیر رقابتی بودن به یک جریان فرهنگی تبدیل شود. وی که از مروجان تئاتر شورایی است و در آن از جایگزینی فرهنگ مشارکت به جای فرهنگ رقابت سخن می گوید افزود: در عرصه فرهنگ و هنر خروجی یک رقابت ولو رقابت سالم، ضد فرهنگ خواهد بود نه فرهنگ. یعنی نتیجه و حاصل رقابت یک سری اتفاقات ضد فرهنگی است و می توان گفت رقابت لباس مناسبی برای مقوله ی فرهنگ نیست.
این دانش آموخته ی کارگردانی تئاتر افزود: تئاتر کوردی که می خواهد فرهنگ و هنر کوردی را ترویج کند دو رسالت را برعهده دارد، یعنی ضمن آنکه فرهنگ کوردی را غنی می کند، تئاتر را نیز در میان فرهنگ کوردی ترویج خواهد کرد و اینجاست که رقابت بیشتر ایجاد مانع کرده و آسیب های آن بیشتر خواهد بود چرا که ارتباط بین هنرمندان را به انفعال کشانده و مردمی بودن را به حاشیه میراند و من و این را به تجربه در چندین دوره داوری جشنواره ها دیده ام که در آن رقابت باعث می شود هنرمند نفع شخصی را بیشتر از نفع فرهنگی و اجتماعی ببیند، در نتیجه تقابل جای تعامل را گرفته و منیت و خودخواهی بر خیرخواهی و دگرخواهی چیره خواهد شد.
وی افزود: منیّت در هنر باعث می شود ریاکاری و تظاهر بیشتر شده و هنرمند در صدد خواهد بود که به بهترین نحو نقش خود را برای داور اجرا کند، حال آنکه ممکن است به رأی و نظر مردم کمتر توجه نشان دهد، پس در نهایت عده ای کاملا سرخورده و عده ای نیز متوهم می شوند وفکر می کنند که آن جایزه فقط حق وی بوده است و از سویی نیز سرخوردگان احساس می کنند که حق آنان به گونه ای ضایع شده است.
قهرمانی نژاد در ارتباط با اینکه عیر رقابتی بودن ممکن است هنرمند را به واسطه نبود داور و ارزیابی کار از تلاش از بیشتر برای یک نمایش خوب بازدارد نیز گفت: در نهایت بهترین داور مردم بوده و اگر کاری کم کیفیت ارایه شود مردم به خوبی در مورد آن قضاوت خواهند کرد. برای رفع این نگرانی نیز ستاد برگزاری جشنواره یک ماه قبل از برگزاری جشنواره، اکیپی از کارشناسان تشکیل دهد تا بجای داوری کردن کارها و حذف تعدادی ازآنها، ضمن بیان کاستی های یک کار، آن را تقویت کرده و تلاش کنند تا همه کارها اکران شود که در این صورت جنبه ی مردمی بودن کار نیز برجسته خوتتئاتر مردمی تر خواهد شد.
وی در ادامه در مورد دبیر جشنواره نیز گفت: حضوردکتر صادقی به عنوان یک شخصیت شناخته شده در عرصه فرهنگ و هنر در سطح ملی و بین المللی می تواند قدرت مانور جشنواره را بیشتر کند و به واسطه تجارب وی می توان جشنواره را پر قدرت تر از قبل پیش برد. از سوی دیگر این انتخاب نشان می دهد که جشنواره و اهالی آن دیدی فراتر از سقز داشته و به نوعی جشنواره را متعلق به همه کوردها می دانند.