چرا آب شرب سقز بد بو و بد طعم است؟

بحث تغییر در طعم و بوی آب شُرب سقز با اینکه قدیمی است اما با هر بار نوشیدن تنها یک جرعه آب، موضوع برایمان تازه میشود. این موضوع در دو ماه اخیر با شدت بیشتری مطرح و شهروندان مدام میپرسند دلیل این تغییر چیست؟
از آنجا که واکاوی به عنوان یک رسانه، موضوع آب در کردستان و شهرستان سقز را به صورت ویژه دنبال کرده است، موضوع تغییر در طعم و بوی این ماده حیاتی را هم از کلیت موضوع آب جدا ندانسته و حتی در مقاطعی نیز از طُرُق مختلف نمونههایی از آب شُرب این شهر را آزمایش کرده است.
شاید بر اساس آنچه مدیران اعلام میکنند ما یک آب سالم با استانداردهای بهداشتی داشته باشیم، اما این استانداردها ممکن است از نظر عموم مردم برای آب شرب با کیفیت کافی نباشند و همین امر آنها را به استفاده از آب چشمههای داخل و اطراف شهر برای برخی مصارف ترغیب کرده است.
برای پیگیری این موضوع و دلیل تغییر در طعم و بوی آب از مسئولین مربوطه اعم از امور آب، آبفا، شبکه بهداشت و … پرس و جو کردیم که به گفتهی آنها عمدهی دلیل این امر بر میگردد به شرایط جوّی و کاهش بارندگی، کاهش آب ذخیره در پشت سدها، وارونگی آب و رشد کلیفرم و … که برای کاهش عوارض این موضوع، ناچار به استفاده بیشتر از کلر میشوند.
به گفتهی عباس جاوید رئیس امور آب شهرستان سقز، در حال حاضر ۳۸ میلیون مترمکعب آب پشت سد چراغویس است که حدود ۱۹ میلیون آن زیر تراز دریچه آبگیری است و به عبارتی کمتر از ۲۰ میلیون متر مکعب آب در دسترس ماست، از طرفی، ورود فاضلاب انسانی و فضولات حیوانی ۱۹ روستای بالادست و کاهش آب ورودی به پشت سد موجب افزایش تغذیهگرایی و رشد جلبک میشود که برای کاهش اثرات آن مجبور به کلرزنی بیشتر هستند.
همچنین عباس ولایتی رئیس آبفای شهرستان سقز نیز با تأیید این موضوع گفت: شرایط موجود موجب افزایش کلیفرم در آب شده و در نتیجه ناچار به افزایش حجم مواد افزودنی برای از بین بردن میکروبها هستیم و تغییر در طعم و بوی آب ناشی از همین موضوع است.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان سقز هم ضمن اطمینان دادن به مردم نسبت به سالم بودن آب گفت: آنچه به کارشناسان حوزه بهداشت مربوط است بررسی سلامت آب از نظر آلودگیهای میکروبی و شیمیایی است که ما نسبت به این دو موضوع به شهروندان اطمینان خاطر میدهیم. دکتر خسروپور افزود: اما آنچه در طی چند وقت اخیر در مورد آب سقز روی داده مربوط به استفاده بیشتر از کلر جهت میکروبزدایی است و این کار نیز به ناچار صورت گرفته است، اما خطری متوجه سلامت شهروندان نیست.
روز گذشته هم در جریان بازدید فرماندار سقز از تصفیهخانه این شهر، گویا کارشناسان آب و فاضلاب پیشنهاد دادهاند که برای توزیع بهتر آب و پایداری بیشتر، خط انتقال آب سد چراغویس از میدان زندان تا ۲۲ بهمن به شبکه شهری وصل شود که به گفتهی فرماندار این موضوع در جلسهی هفته جاری به مشورت گذاشته میشود و باید تا یک ماه آینده این مشکل در شهر سقز برطرف شود.
قابل ذکر است که در حال حاضر بیش از ۷۵ درصد آب شُرب شهر سقز از سد چراغویس تأمین میشود، سدی که بر اساس اطلاعات منتشره از سوی آب منطقهای کردستان در حال حاضر ۳۸.۲۶ میلیون مترمکعب آب در پشت آن قرار دارد، حال آنکه ظرفیت آن ۸۵ میلیون متر مکعب است.
علیرغم توضیحات مسئولان، اما مردم میپرسند چرا تعیین تکلیف بخشی از روستای میرده که مانع آبگیری کامل سد شده است به کندی پیش میرود و امروز این وضعیت را در مورد آب شُرب شهری با وجود دو سد در دو سوی شهرمان شاهدیم؟