بازار سقز و مهاباد؛ یکی رکود و دیگری رونق

در خبرها آمده است که بازار هفتگی خودرو در مهاباد از فردا پنجشنبه ۱۵ آذرماه آغاز به کار می‌کند. ابتکاری که می‌تواند نَفَس تازه‌ای در روح بازار این شهر بِدَمد و در کنار بازار تاناکورا جنب و جوش بازار و بازاریان را بیشتر کند.

به موازات این ابتکارات در مهاباد و یا دیگر شهرهای اطراف شاهد رکود بی پایان در سقز هستیم. عوامل متعددی دست به دست هم داده‌اند تا این رکود حاصل شود. از پیچ و خم‌ها و دست‌اندازهای اداری گرفته تا سکوت و بی‌عملی اصناف و اتحادیه‌های زیرمجموعه در تشکیل ابر سیاه رکود بر بازار سقز دخیل‌اند.

بازار تاناکورای مهاباد را صنف و اتحادیه پوشاک این شهر می‌چرخاند و اتحادیه مشاورین خودرو نیز دست به برپایی پنجشنبه بازار خودرو زده‌اند و احتمالا  دیگر صنف‌ها و اتحادیه‌ها هم برنامه‌های مشابهی داشته باشند و اینگونه با نوآوری‌های خود دست به قبضه بازار شهرهای اطراف خواهند زد. به طور حتم تسهیل‌گری اداری و دید باز مسئولان استان آذربایجان غربی و توسعه این دیدگاه در شهرستان‌های تابعه در چنین وضعی بی‌تأثیر نیست.

اما در استان کردستان و بویژه شهرستان سقز چه؟ مواردی وجود دارد که علیرغم تمایل سرمایه‌گذار در ایجاد مجموعه‌‌ای بسیار مدرن‌تر و کارآمدتر از بازار هفتگی خودرو و یا هر کالای دیگری در سقز، اما به دلیل نداشتن دید توسعه‌ای در میان مدیران، سرمایه‌گذار تاکنون نتوانسته است کمترین قدم را بردارد و مشخص نیست این بن‌بست‌ها کِی برداشته می‌شود!؟

از طرفی، دهه‌ها از ساخت بازارچه تاناکورا در سقز می‌گذرد و جز چند غرفه کفش و کوله‌پشتی سایر غرفه‌ها عملا فعالیتی ندارند و از تاناکورای سقز جز یک چهاردیواری رنگ و رو رفته چیزی باقی نمانده است.

نمایشگاه‌داران (مشاورین خودرو) این شهر هم بدون رعایت کمترین اصول نمایشگاه‌داری، تنها ابتکارشان قبضه خیابان‌ها و پیاده‌روهاست که البته به چند خیابان محدود نمی‌شود و به صورت مویرگی در حال افزایش‌اند.

بماند که چند سال قبل هم بازار دام این شهر جمع‌آوری و بازار خریدو فروش دام سبک و سنگین دو دستی تقدیم بوکان شد و تأثیر شوم آن در قیمت گوشت قرمز و همچنین درآمد چوبداران و دامداران سقز هنوز هم ماندگار است.

یا شهرداری سقز با بی‌عملی در مورد جمعه بازار نان این افراد را آجر کرد و عملا پس از کرونا نتوانست این بازار را احیا کند و آنچه روزهای جمعه مابین میادین استقلال و آزادی تحت جمعه‌بازار برجاست جز یک هرج و مرج و بی‌نظمی اسم دیگری ندارد.

همه اینها شاید در ظاهر ساده به نظر آیند، اما برپایی و رونق هر کدام از این بازارها منجر به افزایش تعاملات اجتماعی، نشاط اجتماعی، گسترش داد و ستد و بسیاری مباحث دیگر می‌شود که سقز از همه آنها بی‌بهره است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا