این چه آبی‌است که به خورد مردم می‌دهید؟

دِلِمان خوش بود که با داشتن دو سد و دو تصفیه‌خانه دیگر حداقل مشکلی در آب شُرب‌مان نخواهیم داشت، غافل از اینکه مدیریت وضعیت کار را به جایی رسانده که امروز طعم و بوی نامطبوع آب شُرب به اصلی‌ترین دغدغه شهروندان سقز تبدیل شده است.

مشکل بعدی در این است که تمامی مسئولان مرتبط علیرغم آگاهی و اشراف بر موضوع، هیچکدام مسئولیت این وضعیت را بر عهده نمی‌گیرند. از آبفا و امور آب گرفته تا مرکز بهداشت و فرمانداری و… . این عدم مسئولیت‌پذیری کار را به جایی رسانده که برخی شهروندان اقدام به ثبت شکایت از ادارات مرتبط با تأمین آب سالم کرده‌اند.

در جریان وضعیت آب سقز که داستان هر ساله در این شهر است، مرکز بهداشت می‌گوید آبفا متولی ارائه آب سالم به مردم است و این نهاد تنها بررسی‌های لازم را بر روی این آب انجام می‌دهد. فتاحی رئیس مرکز بهداشت به واکاوی گفت: آب به لحاظ میکروبی سالم است، اما بو و طعم آن نشانه‌ای از عدم یک آب استاندارد است و این دلایلی ازجمله پایین آمدن سطح آب و رشد جلبک‌ها، ورود فاضلاب انسانی و فضولات حیوانی به داخل سد و … است که تمامی این موارد به اطلاع آبفا، شبکه بهداشت، فرمانداری و دانشگاه علوم پزشکی کردستان رسیده است.

سراغ آبفا رفتیم، نهادی که متولی توزیع آب شُرب در شهر سقز است. احمد حیدری ضمن رد هرگونه ارتباطِ طعم و بوی نامطبوع آب با مباحث فنی ازجمله تعویض فیلترها و شستشوی مخازن گفت: این شستشوها در مواقع لازم صورت می‌گیرد بنابر این مشکلی از این ناحیه وجود ندارد، منتهی وقتی شاهد ورود فاضلاب انسانی و فضولات حیوانی به داخل سد هستیم و از طرفی در تیر و مردادماه حجم آب پایین می‌آید شاهد رشد جلبک و در نتیجه بوی نامطبوع آب خواهیم بود. حیدری تأکید کرد که این اداره تنها توزیع کننده است و حفاظت از منابع آب بر عهده امور آب است لذا باید آنها پاسخگوی این وضعیت باشند.

پاسخ امور آب نیز جالب توجه است، عباس جاوید گفت: این اداره مدیریت آب خام را بر عهده دارد و متولی دفع فاضلابی که از روستاها به داخل سد می‌‌ریزند آبفاست! جاوید در مورد پایین آمدن سطح آب گفت: سال گذشته در این تاریخ حدود ۴۲ میلیون متر مکعب آب در پُشت سد بود، اما امسال با مدیریت صحیح در حال حاضر ۴۹ میلیون متر مکعب آب پشت سد قرار دارد، هرچند اگر آبگیری کامل نیز صورت بگیرد تنها یک مسکُن یک تا دو ساله است، چون تجمع فاضلاب در کف سد باز هم مشکل ساز می‌شود و باید مشکلا از ریشه حل شود که همان قطع ورود فاضلاب به داخل سد است و این مهم نیازمند بودجه است.

اما فرمانداری بعنوان نهاد فرادستی این ادارات می‌گوید؛ مشکلات جمع‌بندی شده و راهکارهای مختلفی برای حل مشکل در نظر گرفته شده است که البته یکی دو سال طول می‌کشد. محمدیان معاون عمرانی فرماندار سقز به واکاوی گفت: احداث تصفیه‌خانه‌های خُرد (هر چند روستا یک تصفیه‌خانه)، خرید دستگاه حذف جلبک برای تصفیه‌خانه، تکمیل سد و… برنامه‌هایی است که اعتباراتی برای انها در سفر اخیر ریاست جمهوری در نظر گرفته شده است. در کنار آن احداث واحد ورمی‌کوپوست برای تبدیل فضولات حیوانی به کود و نیز فرهنگ‌سازی برای جلوگیری از ورود فاضلاب و فضولات به داخل سد از راهکارهای دیگری است که در دستور کار قرار دارد.

جمع‌بندی این اظهارات نشان می‌دهد که مشکل اصلی در کنار مدیریت موضوع، جدیت و پیگیری جهت جذب اعتبار لازم برای حل موضوعاتی همچون اتمام سد، ساماندهی فاضلاب روستاها تا قبل از ورود به سد و نیز تجهیز تصفیه‌خانه به دستگاه‌ حذف جلبک است و آنگونه که پیداست حداقل باید یکی دو سال دیگر را از صدقه سر مسئولان با این آب خوشبو و خوش طعم سر کنیم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا