کوتاه آمدن فرهنگ و هنر در مقابل سنگ و آجر و آهن

بنای جدیدی که در کنار اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ساخته شده است چهره این اداره را از یک مکان و فضای فرهنگی به یک محدوده تجاری تغییر داده است. اقدامی که چشم‌‌انداز ساختمان این اداره را که دارای معماری زیبایی بود دستخوش تغییر کرده است.

ساختمان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان سقز را به لحاظ موقعیت قرارگیری، معماری، شکیل بودن و بسیاری شاخص‌های دیگر می‌توان یک سر و گردن بالاتر از ساختمان سایر ادارات شهرستان ارزیابی کرد و به عبارتی تا پیش از این حداقل به لحاظ ظاهر ساختمانی درخور فرهنگ و هنر محسوب میشد.

اما در چند سال اخیر با ساخت ساختمان پلاتو و اکنون نیز ساخت چند دهنه مغازه که فاقد کوچکترین مشخصه فرهنگی و هنری هستند، دیگر از آن زیبایی و چشم‌انداز چیزی باقی نمانده است و می‌توان گفت سنگ و آجر و آهن بر فرهنگ و هنر مسلط شده است. اقدامی که تا حدودی می‌تواند بیانگر نگاه متولیان فرهنگی و مدیران اجرایی به حوزه فرهنگ و هنر نیز باشد.

اگرچه ساخت ساختمان پلاتو، گالری و اکنون هم فضای آرشیو و انبار و … برای یک مجتمع فرهنگی و هنری لازم و ضروری است اما دست‌اندرکاران می‎بایست در کنار این نیازها، حس تعلق خاطر شهروندان را هم در نظر بگیرند. اما با اقداماتی که در سالهای اخیر بر سر این مجموعه آمده است این حس تعلق خاطر تا حدودی از بین رفته و جالب است که با سکوت جامعه هنری هم مواجه شده است.

پیگیری‌های واکاوی از شهرداری سقز و اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان سقز حاکی است که کاربری این مسیر فرهنگی است و بنای جدیدی که در آنجا احداث شده است مجوز ندارد و پرونده آن به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع داده شده است.

شهردار سقز به واکاوی گفت: کاربری این مسیر فرهنگی است و ظاهر آنچه ساخته شده است مغایر با کاربری فرهنگی است و هرچند در مراحلی جلو ساخت گرفته شد اما در حال حاضر پرونده این احداثی به کمیسیون ماده ۱۰۰ رفته است.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد سقز هم در این باره گفت: قسمتی که تازه ساخته شده است برای کارگاه و انبار پلاتو در نظر گرفته می‌شود و بنابر این فرهنگی محسوب می‌شود. حمید خوشبخت افزود: زمانی که یک اجرا در پلاتو تمام می‌شود تجهیزات و سایر مصالحی که ممکن است برای اجراهای بعد لازم باشد در این مکان قرار داده می‌شود و به عبارتی اینجا انبار و محل آرشیو (آرشیو دکور، لباس و …) حوزه تئاتر محسوب می‌شود.

خوشبخت در مورد مجوز ساخت آن هم گفت: در کنار مجوز ساخت پلاتو، مجوز ساخت انبار را هم داشتیم اما مکان آن مشخص نبود. ابتدا قرار بود انبار در فضای مابین مجتمع و پلاتو ساخته شود اما چون دسترسی به آن سخت بود نهایتا تصمیم بر آن شد که بر روی خیابان ساخته شود که هم به پلاتو نزدیک است و هم دسترسی هم راحت‌تر است.

علیرغم این توجیهات، همانگونه که در یادداشتی جداگانه در این پایگاه خبری، تجزیه پارک مولوی کورد و فضاهای اطراف آن به واسطه ساخت ادارات ارشاد، اورژانس اجتماعی، شیرخوارگاه، آتش نشانی، کتابخانه, بازار روز و پارکینگ و … نقد شد، هرگونه دستکاری در فضاهای فرهنگی و تخریب حس تعلق شهروندان نیز مورد نقد است و در این مورد نیز اداره فرهنگ و ارشاد می‌توانست از فضای داخلی مجتمع بهره ببرد. آینده مشخص می‌کند که کاربری این فضا فرهنگی خواهد بود یا غیر از آن.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا