افزایش قیمت مرغ در سایه نبود نظارت!
قیمت ۹۰ هزار تومانی مرغ به گونهای با سکوت مسئولان مواجه شده که گویی همگی در یک دنیای موازی با دنیای شهروندان عادی زندگی میکنند و از قیمت محصولات این شهرستان و استان بیخبرند!
قیمت مرغ در مراکز توزیع از ۹۰ هزار تومان فراتر رفته است، افزایش قیمتی که کمترین پیامد آن کوچکتر شدن بیش از پیش سفره مردم در سایه سکوت نهادهای مربوطه ازجمله جهاد کشاورزی در استان و شهرستان، فرمانداری، ستاد تنظیم بازار و دهها نهاد ریز و درشت است.
جای خالی نظارت
داستان پرواز قیمت مرغ البته تکراری است و هر بار هم بهانهای پشت آن است؛ افزایش قیمت جوجه یک روزه، افزایش قیمت دانههای خوراکی، صادرات به خارج از استان و … جزو اصلیترین دلایل عنوان میشود، اما هیچگاه اصلیترین دلیل یعنی “نبود نظارت بر فرآیند تولید و توزیع” ذکر نمیشود تا مبادا عملکرد مدیران زیر سؤال برود.
یکی از فعالان حوزه صنعت مرغ میگوید: مجموعی از دلایل فوق در افزایش قیمت مرغ مؤثر است، اما شاه کلید آن عدم نظارت است، چون اگر نظارتی وجود داشت امکان نداشت قیمت جوجه یک روزه در عرض یک هفته ۵ تا ۷ هزار تومان افزایش پیدا کند. بدتر آنکه هیچکدام از زیر مجموعههای جهاد کشاورزی تره برای دستورالعملهای وزارت و سازمان متبوع خود خُرد نمیکنند، برای مثال واحد نظارت و بازرسی جهاد کشاورزی اخیرا اعلام کرد که کسی حق فروش جوجه یک روزه به قیمت بیشتر از ۲۰ هزار تومان را ندارد، اما در هیچ کجای سطح کشور شما جوجه یک روزه با این قیمت پیدا نمیکنید و همین امروز شهشنبه ۱۰ مهر قیمت جوجه یک روزه به ۳۰ هزار تومان رسیده است و همین را هم باید از واسطهها تهیه کرد.
وضعیت عرضه و تقاضا هنگام افزایش قیمت
یکی از فروشندگان سطح شهر به واکاوی میگوید: هر بار که قیمت مرغ کشتار روز افزایش پیدا میکند شاهد دو حالت در بازار هستیم: عدهای از ترس اینکه مبادا گرانتر شود تعداد بیشتری میخرند، عدهای هم که قدرت خریدشان _با توجه به افزایش قیمت_ کاهش مییابد از خرید منصرف میشوند. بنابراین اگر میبینید در هنگام افزایش قیمت عرضه و تقاضا چندان تغییر نمیکند ناشی از مجموع دو حالتی است که ذکر شد اینجاست.
سفره مردم
اشاره شد که افزایش قیمت مرغ تأثیر مستقیمی با سفره مردم دارد و همین شاید دلیلی باشد برای اینکه بخشی از مردم کماکان ترجیح میدهند از مرغ زنده که تفاوت ۵ تا ۱۰ هزار تومانی با مرغ کشتار روز دارد مصرف کنند. البته موضوع مرغ زنده نیز با یک بام و دو هوای مدیران روبروست؛ از طرفی به خاطر مسایل بهداشتی آن را ممنوع اعلام میکنند و از طرفی به خاطر مسایلی ازجمله اشتغال و … حاضر به برخورد با آن نیستند، اما هر چه باشد بخش زیادی از مردم کماکان در برابر مصرف مرغ کشتار روز مقاومت و مرغ زنده را ترجیح میدهند.
هرگونه که حساب کنیم تابآوری مردم در مقابل افزایش قیمتهای روزانه هر روز شکنندهتر میشود و این موضوع جز با هماهنگی بین بخشی و نظارت مؤثر اصلاح نمیشود، ولی جملگی مسئولان به گونهای رفتار میکنند که گویی در میان این مردم نیستند و به خاطر آنها به صندلی تکیهندادهاند!