بلأخره دود از کارخانه دخانیات سقز بلند می‌شود؟

کارخانه دخانیات سقز بیش از شش دهه قبل بعنوان یکی از مراکز صنعتی منطقه اسم و رسم خاصی داشت و به واسطه آن مزارع کشت توتون سهم زیادی در کشاورزی سقز داشتند. به مرور، باشگاه فرهنگی ورزشی وابسته به آن نیز به محل امید بسیاری از ورزشکاران و خاستگاه تعداد زیادی قهرمان در رشته‌های مختلف ورزشی شد و کسی نمی‌تواند منکر نقش آن در اقتصاد، اشتغال و ورزش شهرستان باشد.

با گذشت زمان و خصوصا در دو دهه گذشته بخش تولید کارخانه تعطیل، محصولات دیگر جایگزین کشت توتون شدند و همزمان باشگاه ورزشی آن نیز رو به افول گذاشت و اکنون از نام بزرگ دخانیات سقز جز یک زمین بزرگ در قلب شهر با تعدادی ساختمان قدیمی چیزی نمانده است.

کارخانه ای که در روزگاری نه چندان دور با بهترین امکانات و ماشین آلات تجهیز و الگوی کشت سقز و شهرهای همجوار را نیز با خود سازگار و به رتبه اداره کل ارتقا یافته بود اما نامهربانی مرسوم یکی از کارخانه‌های سودآور دخانیات کشور را از حرکت بازداشت، نکته جالب این اینکه نام یا آدرس کارخانه خاصی بر روی محصولات درج نمیشد و تحت نام برندهای دخانیات کشور توزیع میشد نه شهر سقز.

رکود چند سالە کارخانه دخانیات و استمداد از محل بودجە عمومی بە اشتغال کمک نکردە است، کما اینکه ابعاد روانی ناخوشایند نیز بر افکار جوانان سقزی برجای گذاشتە است و بە نظر می‌رسد گاها جذب نیروهای خانوادگی مطابق قانون! و ترک تشریفات استخدام مرسوم که در این بنگاه تولیدی رایج بوده است آثار منفی در بر داشته است چون در شرایط توقف تولید نیاز جدی به شایسته سالاری تعریف نشده است.

اما در چند سال اخیر زمزمه آغاز به کار مجدد آن از سوی مسئولان زیاد به گوش رسیده است، اینکه ۵۰ هکتار از زمین‌های سقز به کشت توتون اختصاص یابد و یا راه‌اندازی دو خط از این مجموعه باعث اشتغالزایی ۱۴۰ نفر شود تنها بخشی از مباحثی است که در سال‌های گذشته حول این مجموعه عنوان شده است و تا اینجای کار هیچکدام از این وعده‌ها برآیندی در وضعیت اشتغال نداشته است. واکاوی این موضوعات را از مدیر فعلی این مجموعه جویا شده است.

وریا سلیمی به واکاوی گفت: طی یک مناقصه، قرارداد ۷۱ میلیارد تومانی با شرکت پارس تابلو منعقد شده و این شرکت در حال آماده‌سازی و تجهیز سالن‌های تولید است و شرکت دخانیات نیز نیازسنجی و اقدامات اولیه را برای جذب نیرو انجام داده است، اما اینکه کِی این امورات به سرانجام برسد بستگی به همکاری‌های بین بخشی در سطح استانداری، شرکت دخانیات و وزارت کار دارد ولی امیدواریم تا قبل از پایان سال این اتفاق بیفتد و دو ماه قبل از آن نیز فراخوان جذب نیروی کار به صورت آزمون منتشر شود.

سلیمی در مورد وعده‌ها مبنی بر اشتغال به کار ۱۴۰ تا ۱۵۰ نفر برای دو خط تولید گفت: ممکن است این میزان اشتغال از واقعیت دور باشد و نیروی مورد نیاز کمتر از این تعداد اعلام شود.

ظاهرا وعده به زیر کشت توتون رفتن ۵۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی نیز تاکنون محقق نشده است، مدیر دخانیات سقز در این ارتباط نیز گفت: سال گذشته تنها دو هکتار زمین زیر کشت توتون رفت و ۴ نفر از این ناحیه در زمین‌های خود مشغول به کار شدند و امسال هم این میزان به ۸ هکتار و اشتغال ۱۴ نفر شده است و توتون برداشت شده به صورت تضمینی از آنها خریداری می‌شود و برنامه‌ریزی‌ها برای رسیدن به ۵۰ هکتار در سال آینده در حال انجام است.

سلیمی در مورد باشگاه ورزشی دخانیات هم گفت: در شهرهایی که مجتمع‌های دخانیات در حال فعالیت هستند باشگاه ورزشی نیز فعالیت دارد، اما چون مجتمع سقز غیر فعال است باشگاه ورزشی نیز با مشکلاتی مواجه شده و در حال حاضر به صورت اجاره‌ای فعالیت می‌کند که اگر دخانیات راه‌اندازی مجدد شود وضعیت باشگاه نیز بهتر و در زمینه حمایت از رشته‌های ورزشی ورود خواهد کرد.

نباید فراموش کرد که دخانیات سقز بخشی از مرغوب‌ترین زمین‌ها را در قلب شهر به خود اختصاص داده است، بسیاری از خانواده‌ها بازنشستگانی از این شرکت دارند، مجوعه ورزشی آن محل امید بسیاری از ورزش دوستان بوده است، پس این مجموعه از قدیم تاکنون نقش مهمی در اقتصاد و اشتغال و … شهر داشته و انتظار شهروندان استفاده از این ظرفیت و نقش‌آفرینی مجدد این مجموعه است و هر مسئولی با توجه به ظرفیت و جایگاهی که دارند در این راه اقدام نمایند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا