قیمت گندم اصلاح نشد/ کشاورزان در کردستان: ممکن است سال دیگر گندم نکاریم

انتظار کشاورزان برای اصلاح قیمت گندم بینتیجه ماند و از چند روز گذشته کشاورزان سقزی تحویل گندم برداشت شده را به سیلوهای تعیین شده آغاز کردهاند و تا روز گذشته ۴ هزار تُن گندم با قیمت هرکیلو ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تحویل دادهاند که البته قرار است دولت ۱۵۰۰ تومان یارانه سم و کود و ۲ هزار تومان هم هزینه حمل را به این مبلغ اضافه کند.
البته این مبلغ با توجه به تغییراتی که در یک سال گذشته بر سر قیمتها آمده بسیار با انتظارات کشاورزان فاصله دارد و آنها منتظر بودند تا روز گذشته قیمت گندم جمعا در ۱۷ هزار تومان اصلاح شود.
همین موضوع و پرداخت دیر هنگام پول گندم باعث شده تا برخی از کشاورزان آن را نه به دولت که به دلالها بفروشند تا اینگونه زودتر پولشان را دریافت کنند و به زخمی بزنند.
از طرفی برخی از کشاورزان بر این باورند که دیگر کاشت گندم و تحویل تضمینی آن صرفه اقتصادی ندارد و ممکن است سال دیگر محصول دیگری را جایگزین کاشت گندم کنند.
یک کشاورز سقزی در این باره به واکاوی گفت: سال گذشته زمانی پول خرید تضمینی را دریافت کردیم که تورم موجود در بازار ارزش آن را به نصف کاهش داده بود، این در حالی بود که دولت پول بذر و سم و کود و همهچیز را به صورت نقد دریافت میکرد. برای همین ممکن است به فکر کاشت محصول دیگری برای سال آینده باشیم.
این کشاورز میگوید: همین امسال هم که خرید تضمینی آغاز شده اگر همان قیمت ۱۵ هزار تومان را هم بدهند شاید دیر به دستمان برسد و از طرفی هم بسیاری از هزینهها ازجمله هزینه کمباین، کارگر و سایر هزینههای جاری بالا رفته است.
خبرهای دیگر حاکی از این است که از همین ابتدای آغاز تحویل گندم، قطعی برق و انتظار کامیونها در سیلوها کلافهکننده شده است و به گفته کشاورزان این موضوع (قطعی برق) نه تنها امروز و هنگام تحویل، بلکه در تمام طول سال کشاورزی دامن کشاورزان را گرفته بود و در موارد متعددی زیانهای فراوانی را متوجه آنها کرده بود.
تمام اینها سبب شده که کشاورز با تحویل گندم به علاف و دلال نسیه چند ماه آینده را به نقد الان بفروشد و اینگونه حداقل ارزش روز گندم خود را دریافت کند که البته گاهی موارد دلالها نیز چون گندم را به مراکز خرید تحویل میدهند پول کشاورز را دیر پرداخت میکند. درنتیجه کشاورز ممکن است راه دوم را که همان کاشت محصول جایگزین است انتخاب کند که در این صورت تولید گندم بعنوان یک کالای استراتژیک ممکن است با مشکلات زیادی دچار شود.
پیشبینی میشود امسال در شهرستان سقز ۱۸۰ هزار تُن گندم برداشت شود و از این میزان ۱۵۰ هزار تُن به مراکز خرید تضمینی تحویل داده شود. سال گذشته این شهرستان ۱۳۰ هزار تُن گندم تولید کرد.