مرکز آمبولانس خصوصی؛ نیاز ویژه شهرستان سقز در حوزه درمان
تصور کنید شرایط یک بیمار به گونهای است که اگرچه وضعیتش اورژانسی نیست اما به دلیل عدم قدرت حرکت و یا شرایط ویژه، انتقال او به یک مرکز درمانی در خارج از شهرستان نیازمند آمبولانس است.
در چنین شرایطی مدیران بخشنامهای و قانونمدار شهرستان با این استدلال که در تمام شهرها وضعیت به اینگونه است و مراکز درمانیِ دولتی تنها زمانی میتوانند آمبولانس دولتی را به حرکت دربیاورند که لازم باشد یک بیمار به صورت اورژانسی از منزل به بیمارستان منتقل شود و یا از بیمارستان (دولتی) در مبدأ به یک مرکز درمانی دولتی دیگر در مقصد (درون شهری یا به یک شهر دیگر) اعزام شود، حاضر به هیچگونه همکاریای نیستند.
نمونه این وضعیت این روزها در سقز زیاد است. بیماری که چندی پیش جمجمهاش بر اثر سقوط از ساختمان آسیب دیده بود، پس از عمل جراحی و بیش از یک ماه بستری در یکی از بیمارستانهای سقز، بیمارستان و پزشکان صلاح دیدهاند که مابقی درمان در منزل انجام شود، آنها حاضر نشدهاند این بیمار را با آمبولانس بیمارستان حتی تا منزل شخصی انتقال دهند.
خانواده این بیمار بیست روز پس از انتقال او به منزل شخصی و عدم بهبود وضعیت، درصدد هستند تا بیمار را نزد یک پزشک متخصص در تبریز ببرند، وضعیت این بیمار به گونهایست که امکان جابجاییاش با خودروی سواری وجود ندارد، از طرفی هم مراکز دولتی حاضر به انتقال او نیستند چون بیمار از سوی آنها اعزام نمیشود! یک راه میماند و آن استفاده از آمبولانس خصوصی است.
برابر بررسیهایی که واکاوی انجام داده است چنین امکانی در شهرستان سقز فراهم نیست. یعنی اگر شما لازم باشد بیمارتان را که ساکن سقز است به تبریز ببرید باید دست به دامان بوکان، میاندوآب و یا تبریز و تهران شوید. هزینه این کار از ۹ میلیون تومان شروع میشود و تا ۲۰ و ۳۰ میلیون تومان ادامه دارد و بسته به میزان خدمات ازجمله تجهیزات مورد نیاز و همراهی پرستار، معطلی در مقصد، برگزداندن او به سقز و سایر خدمات، این مبلغ بیشتر میشود. چنین مبالغی برای هر فردی با هر سطح از درآمد و وضعیت اقتصادیای سخت است.
اما اگر چنین امکانی (آمبولانس خصوصی) در شهرستان سقز وجود داشت هم سرعت انتقال بیشتر میشد، هم هزینهها کاهش مییافت و هم پولی که پرداخت و دریافت میشد در همین شهر رد و بدل میشد.
بنابراین بهتر است دستاندرکاران سلامت، سرمایهگذاران را به سرمایهگذاری در بخشهایی که این روزها بیشتر نیاز است سوق دهند. به عنوان مثال با توجه این روزها شاهد رشد روزافزون درمانگاههای شبانهروزی هستیم، فارغ از کیفیت خدماترسانی این مراکز اما به نظر میرسد که احداث آنها به حد اشباع رسیده و مادامیکه خدمات تازهای به مردم ارائه ندهند وجود آنها دردی از مردم دوا نمیکند.
وجود مرکز آمبولانس خصوصی، مراکز انجام MRI یا مرکز سنگ شکن کلیه و این قبیل خدمات بر احداث چنین درمانگاههایی ارجحیت بیشتری دارند. آیین نامه تأسیس این مراکز نزد شبکه بهداشت و درمان موجود است و علاقهمندان و دلسوزان این شهر میتوانند نسبت به این امر مهم اقدام نمایند.