گزارشی از نشست اخیر شورای شهر با فعالان مدنی؛
وسط بیابان، رازقی نمیروید

بعد از یک سال از فعالیت شورای ششم، جمعی از فعالان مدنی درخواست نشستی را به شورا ارائه دادند تا ضمن بیان انتقادهایی که در این مدت نسبت به عملکرد شورا و حتی شهردار مطرح است پیشنهادهای خود را هم برای بهبود وضعیت ارائه دهند.
سرانجام این نشست در پنجشنبه هفته گذشته برگزار شد، جمعبندی خبرنگار واکاوی بعنوان یکی از اعضای حاضر در این نشست به این صورت است که بیشینه اعضای شورا ضمن پذیرفتن انتقادهای مطرح شده، چندان از عملکرد شهردار بعنوان بازوی اجرایی خود راضی نیستند و این عدم رضایت بعضا تا عدم اعتماد نیز پیش میرود و ظاهرا عملکرد شهردار هم در این چند ماه منتج به ایجاد و تحکیم اعتماد نشده است.
در کنار کمتجربگی اعضا شورا و عدم انسجام و اعتقاد راسخ به کار تیمی، به نظر میرسد استیضاح یا استعفای شهردار، بعنوان یکی از راههای برونرفت از وضعیت کنونی که عدم تحرک، نبود برنامه، پروژه عمرانی و به شکل کلی توقف توسعه و پیشرفتِ عمران شهری را به دنبال داشته، در کوتاه مدت در دستور کار شورا قرار گیرد.
آنچه در ادامه میخوانید خلاصهای از ۶ ساعت نشست شورا با فعالان مدنی و رسانهای است؛
افراد حاضر در این نشست، با اشاره به واقعیتهای موجود و اینکه توسعه شهر به اختلافات داخلی شورا گره خورده ، اظهار داشتند که؛ در سایه این اختلافات که کمتر ناشی از اختلاف سلیقه در نحوه پیشبرد برنامههای توسعهای است و بیشتر ناشی از یارکشی است، شاهد کمترین پیشرفت در پروژههای نیمهکاره و شروع پروژههای جدید هستیم و اگر روند یک سال گذشته ادامه یابد این دوره از شورا نیز انتظار بهبود در وضعیت شهر تا حدودی بیهوده خواهد بود.
آنها ضمن دعوت اعضا به همدلی و مشورتپذیری با نخبگان و صاحبان فکر و دخیل کردن شهروندان در توسعه شهر، منیّت، بیبرنامگی، بیاعتمادی به یکدیگر و به مجموعه شهرداری را از آفات شورا برشمردند و خواستار اتمام این رویه در مدت باقیمانده از عمر شورا شدند.
در سخنان اعضای شورا نیز اختلافاتی که حاضرین بر آن تأکید داشتند بیشتر عیان شد و این اختلافات در همراهی تعدادی از اعضا با شهردار و عملکردش و یا نارضایتی از عملکرد وی بیشتر نمود مییافت، بطوری که دو نفر از آنها از همراهان قرص و محکم شهردار هستند و مابقی وزنه مخالفت آنها بسته به موضوعات و مسایلی که در شورا و شهرداری مطرح میشود، همراه شهردار و یا مخالف او هستند و از همینرو هنوز پس از یک سال نتوانستهاند کوچکترین پروژه و یا کار جمعی را با یکدیگر پیش ببرند.
در این جلسه و پس از طرح سوالاتی از سوی حاضرین، بهروز شریفی عضو شورا ابتدا خواستار پاسخگویی به انتقادها و سؤالات شد، اما پس از سخنانی کوتاه و به بهانه ارائه اسناد و مدارک، جلسه را ترک و دیگر در جلسه حضور نیافت!
میلاد میری دیگر عضو شورا نیز هرچند عمده انتقادها را پذیرفت اما مشخصا راهکار و ایده درخوری برای برون رفت از وضعیت موجود نداشت. با این وجود این عضو شورا، علیرغم کمتجربگی، زمینه و پتانسیل این را که بتواند در توسعه شهر مفید واقع شود دارد، ولی این مهم در گرو مشورتپذیری، کسب تجربه و حفظ آرامش و طمأنینه از جانب اوست.
مختار اصغری که نقش سخنگوی شورا را در یک سال اول داشته، کارنامه خود را پُر و پیمان میداند که آن هم در حوزه فرهنگی و زیباسازی شهری است و از نظر وی اگر در این حوزه، بعضا کار خوب پیش نرفته ناشی از مخالفت برخی اعضا است که ازجمله این امور ساخت و نصب اِلِمان در چند نقطه از شهر است. اما باید در نظر داشت که شهر با در نظر گرفتن تمام جوانب و عناصر شهر است و نمیتوان آن را محدود به یک یا چند عنصر کرد.
اصغری در کنار زینب فرجی، از حامیان شهردار هستند عملکرد وی را قابل قبول میدانند. از نظر آنها اگر کار پیش نمیرود دلیل اصلی آن را باید در مخالفت مخالفین شهردار یافت و چه در طول چند ماه گذشته و چه در نشست مذکور نیز حاضر به عقبنشینی از مواضع خود و حمایت شهردار نبودند.
کیوان بهرامی که در طول یکسال اخیر در قالب یک رئیس منضبط و کسی که میخواهد بیشتر جوانب را بسنجد ظاهر شده است ضمن آنکه عملکرد شهردار و اعضای شورای موافق را قابل دفاع میدانست پذیرای انتقادها نیز بود. این احتمال وجود دارد که انتقادهای بهرامی از شهردار در ماههای آینده بیشتر شود. البته انتخابات هیأت رئیسه نیز در مردادماه در پیش است و این میتواند در مواجهه تک تک اعضا ازجمله بهرامی با شهردار تأثیرگذار باشد کما اینکه وی در این نشست پاسخ روشنی برای برون رفت از وضعیت کنونی شهر ارائه نکرد و به کلیگوییهای معمول بین روسا اکتفا کرد.
عطا مولودپور که از منتقدین عملکرد شهردار است و در یک سال گذشته ریاست کمیسیون برنامه و بودجه را در اختیار داشته، ضمن دفاع از روند تصویب بودجه، بر این باور است که با همین بودجه مصوب نیز مجموعه شهرداری میتواند هم امور جاری را پیش ببرد و هم امور عمرانی را و اینکه محدودیتی برای شهردار قایل شدهاند در جهت انضباط مالی بیشتر است، ضمن آنکه اتفاقاتی از جمله توافقات شهرداری با ستادهای بازآفرینی و مسکن ملی و… درآمدهای خوبی برای شهرداری در پی دارد و این درآمدها اگر درست و منطقی صرف نشوند داستان سالهای گذشته شهرداری تکرار میشود. البته وی مشخص نکرد با تداوم محدودیتهای بودجهای برای شهردار توسعه و پیشرفت چگونه میسر خواهد شد.
بهزاد وثوقی، باسابقهترین عضو شورا و حقوقدان جمع اما با تأخیر قابل توجهی وارد جلسه شد و حاضرین با یک صلوات بلند، به این نحوه حضور واکنش نشان دادند. وثوقی نیز همچون سایر اعضا بخش زیادی از انتقادها و اینکه تجربه وی بعنوان یک نقطه مثبت در شورا نمود نیافته را قبول داشت، اما در ادامه ضمن انتقاد شدید از شهردار خواستار پاسخگویی و شفافسازی بیشتر از جانب وی شد. انتقادهای وثوقی به عملکرد شهردار حقوقی و مستند بودند و تاکید داشت، علیرغم ارائه مشورت به شهردار از سوی منتقدین اما وی حاضر به پاسخگویی در بسیاری از موارد نیست و با تداوم حمایت از وی از جانب اکثریت اعضای شورا، برای سقز اتفاقی در جهت بهبود عمران شهری نمیتوان متصور بود.
این خلاصهای بود از آنچه در این جلسه طولانی گذشت و باید در آینده نزدیک و ازجمله انتخابات هیأت رئیسه سال دوم چه تغییری در وضعیت شورا و شهرداری ایجاد خواهد شد.