داستان ناتمام پروژههای نیمهتمام

پروژههای نیمهتمام در استان کردستان که عمر برخی از آنها به دهه ۵۰ برمیگردد یکی داستان است پُر آب چشم. پروژههای ریز و درشتی که حتی آمار آن نیز از دست مسئولان در رفته است و با یک جستجوی ساده میتوان آمارهای مختلفی از این تعداد دید که از دویست تا دو هزار پروژه متغیر است.
از این موضوع بگذریم، تعدادی از این پروژهها که در سطوح شهرستانی، استانی و ملی هستند برای مردم استان حیاتی محسوب میشوند و لازم است تکمیل و اتمام آنها تسریع شود که نمونههای آنراهآهن همدان-سنندج، فرودگاه سقز، سد سیازاخ، سد چراغویس، کریدور میاندوآب-کرمانشاه و … است که البته بعضی از آنها مانند سد چراغویس خود زیرمجموعههای جداگانهای دارند که باز هم اتمام هرکدام از آنها نیز در نوع خود کارگشای برخی مشکلات مردم هستند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان سال گذشته پروژههای نیمه تمام را اینگونه تقسیمبندی کرده بود:
۲۸۴ پروژه نیمه تمام استانی با پیشرفت فیزیکی بالای ۷۰ درصد در استان وجود دارد که تکمیل آن ها نیازمند ۹ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال است. پروژههای نیمه تمام بالای ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی در استان نیز ۳۸۵ طرح با ۱۳ هزار میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است و برای تکمیل ۵۵۶ پروژه با پیشرفت فیزیکی بالای ۳۰ درصد نیز باید ۱۹ هزار میلیارد ریال اعتبار نقدی تامین شود. ۵۱۷ پروژه مستمر هم در استان داریم که برای اتمام آن ۱۲ هزار میلیارد ریال نیاز است.
این آماری است که رئیس سازمان مدیریت در تیرماه سال گذشته ارائه داده بود. بیشتر این پروژهها در پیچ و خم وعدهها باقی ماندهاند و حتی تعدادی از آنها شاید فراموش هم شده باشند و تعدادی هم تحت تأثیر پروژههای بزرگتر قرار گرفتهاند. به طور مثال بیشتر پروژههای ورزشی در سقز تحت تأثیر و منوط به اتمام هتل ورزشی این شهر شدهاند و مدیران هم اولویت را به اتمام هتل ورزش دادهاند.
اگر به تاریخچه هرکدام از این پروژهها بیاندازیم وعدههای فراوانی برای اتمام، تکمیل، بهرهبرداری و … آنها داده شده است ولی در بیشتر این موارد کمتر شاهد تکمیل و بهرهبرداری کامل و بینقص بودهایم. ازجمله در مورد فرودگاه سقز و راه آهن همدان سنندج که در غیاب جادههای استاندارد تحولآفرین هستند و یا سدهای ناتمام که در اقتصادکشاورزی تأثیرگذار هستند وعدهها کماکان ادامه دارند.
در آخرین مورد استاندار کردستان گفته است: “سد سیازاخ دیواندره، فرودگاه سقز و راه آهن همدان به سنندج از جمله طرحهایی هستند که با تامین اعتبار آنها به خط پایان خواهند رسید”. توجه شود که هنوز هم اتمام آنها منوط به “تأمین اعتبار” است که با توجه به وضعیت موجود ازجمله تحریمها و کمبود منابع مالی، اتمام آنها در هالهای از ابهام قرار گرفته است.