یادداشتی به بهانه دهمین سالروز نسلکشی کُردهای ایزدی بدست داعش
کُردهای ایزدی؛ زندگی از پی ۷۴ نسلکشی!
حدود ۱۶۷۰ سال پس از نبرد تاریخی شنگال میان سپاهیان شاپور دوم ساسانی با نیروهای امپراتوری روم که با پیروزی ایرانیان همراه شد، اینبار نیروهای خلافت خود خوانده داعش بودند که ابتدا منجر به فرار ارتشیان عراق شدند و سپس در ۳ آگوست ۲۰۱۴ نیروهای پیشمرگ کُرد را در یک عملیات برقآسا غافلگیر کرده و کنترل شهر و منطقه شنگال را در دست گرفتند!
منطقهای که محل اسکان تاریخی اقلیت کُردهای ایزدی بود در پی این حمله چند صد هزار کُرد ایزدی از ترس داعش آواره کوه و بیابانهای اطراف شدند، اما حداقل ۵ هزار نفر از آنان توسط داعش جانشان ستانده شد، دو نیایشگاهشان تخریب شد و چند هزار زن و دختر ایزدی به عنوان برده جنسی و کنیز به اسارت گرفته شدند.
پس از بازپسگیری شهر شنگال در سال ۲۰۱۶ توسط نیروهای پیشمرگ، تاکنون دستکم سه گور دستهجمعی از کُردهای ایزدی کشف شده است و در حالیکه ۷ سال از پایان خلافت داعش بر عراق و سوریه سپری میشود اما هنوز از سرنوشت بیش از هزار زن و دختر ایزدی به اسارت رفته و نیز چندین هزار مرد و پسر کُرد ایزدی اطلاعی در دست نیست! جنایات داعش علیه کُردهای ایزدی آنچنان گسترده، تکاندهنده و توام با بیرحمی بود که انتشار گوشههایی از روایات آن در رسانههای بینالمللی باعث ایجاد شوک بزرگی در میان جامعه جهانی شد.
در همین چارچوب در سال ۲۰۱۹ پارلمان اقلیم کردستان عراق روز ۳ آگویت را «روز نسلکشی اقلیت مذهبی کُردهای ایزدی» نامگذاری کرده است پارلمان بلژیک (۲۰۲۱) و پارلمان آلمان (۲۰۲۲) نیز با تصویب مصوبههایی «نسلکشی کُردهای ایزدی» را به عنوان اقدامی علیه بشریت بطور رسمی مورد پذیرش قرار دادند.
همچنین «نادیا مراد» دختر کُرد ایزدی متولد ۱۹۹۳ که خود از قربانیان بردگی جنسی توسط داعش بوده و مادر و شش برادرش نیز بدست داعشیها به قتل رسیدند پس از فراری معجزهآسا از دست آنان، ابتدا در اربیل و سپس در اروپا در نشستهای مختلفی اقدام به افشاگریها و تلاش قابل توجه برای شناساندن مظلومیت کُردهای ایزدی و جنایات داعش کرد به همین دلیل در سال ۲۰۱۶ به همراه «لمیا حجی بشار» دیگر دختر کُرد ایزدی برنده جایزه ساخاروف برای آزادی اندیشه شد. او در سال ۲۰۱۷ کتابی مورد اقبال جهانی با عنوان «آخرین دختر» که مربوط به سرگذشتش در دوران اسارت بدست داعش و سپس مبارزاتش با این گروه بود را منتشر کرد. و سرانجام به پاس این تلاشها در سال ۲۰۱۸ به عنوان برنده جایزه صلح نوبل مورد تقدیر قرار گرفت.
کُردهای ایزدی چه کسانی هستند؟
کُردهای ایزدی دارای جمعیتی در حدود ۷۰۰ هزار نفر بوده و عمدتا در کردستانهای عراق، سوریه، ترکیه و ارمنستان و نیز حوالی تفلیس در گرجستان ساکن هستند. آنان از نظر نژادی کُرد بوده و به زبان کُردی کرمانجی صحبت میکنند اما از نظر مذهبی آئینی باستانی دارند که برخی آنرا همان میترائیسم که پیش از آئین زرتشت در فلات ایران رواج داشته میدانند که به مرور زمان و تحت فشارهای سیاسی، تبلیغاتی و نیز حملات مختلف بخشهایی از دیگر ادیان نظیر زرتشت، اسلام، مسیحیت و … به آن افزوده شده است.
دو کتاب مقدس ایزدیان «جلوه» و «مصحفا رش» (رش در زبان کُردی یعنی رنگ سیاه) نام دارند. از نظر آئینی نزدیکی قابل توجهی با آئین یارسان (کاکهایها در اقلیم کردستان و اهلحق در ایران) دارند. آنان پرستش کننده ایزد بوده و در نمادهایشان از جمله در عبادتگاهها و گورستانها خورشید و آتش جایگاه ویژهای دارند.
همچنین به تناسخ روح معتقدند به هفت فرشته و بخصوص ملک طاووس در آئینشان توجه ویژه دارند و ملک طاووس را نفس آغازین ایزد مینامند و طی روز ۵ بار آنرا عبادت میکنند اما چون در آئین مسیحیت طاووس نمادی بدمنش بوده و نیز در آئین اسلام ملک طاووس همان شیطان است. ایزدیان معتقدند شورش ملک طاووس علیه دستور خدا مبنی بر تعظیم در برابر مخلوق جدیدش انسان که از گِل ساخته شده بود را یک شورش برحق میدانند چون معتقدند فرشتگان از جنس آتشاند و بر گل که از عناصر آب و خاک درست شده ارجحیت دارد، و این شورش را بخشی از حکمت ایزد میدانند و معتقدند در قیامت نهایتا ملک طاووس مورد بخشش ایزد قرار خواهد گرفت.
به همین دلیل آنها متهم به شیطان پرستی شده و به این بهانه طی تاریخ بارها مورد حمله و نسلکشی قرار گرفتهاند بنا به روایت راویان ایزدی نسلکشی داعش ۷۴مین نسلکشی طی تاریخ برای نابود کردن آنها از سوی رقبا و دشمنان دینی و آئینی بوده است. اما آنها با پناه بردن به کوهستانها و نیز در پیش گرفتن قوانین و مقررات اجتماعی خاصی نظیر ممنوعیت ازدواج با پیروان دیگر ادیان، موفق شدهاند از پی همه این نسلکشیها همچنان تا به امروز زنده بمانند!