الو… ۱۲۵؟

ضمن تبریک روز آتش‌نشان به آتش‌نشانان سقزی (۷ مهر) سؤالی که مطرح است این است که تجهیزات، نیروی انسانی، سرعت عمل، تعداد ایستگاه و… آتش‌نشانی سقز تا چه میزان برای بحران‌های بزرگ احتمالی در حال و آینده آماده است؟

در آتش‌سوزی منازل، مراتع و خودروها، حبس شدن در آسانسور، صحنه‌های تصادف، آبگرفتگی منازل، رهاسازی حیوانات گرفتار و بسیاری اتفاقات دیگر این آتش‌نشانی و آتش‌نشانان هستند که با حضور به موقع مانع از بروز حوادث ناگوار و تلخ می‌شود.

در این شکی نیست که آتش‌نشانی در زمره سخت‌ترین کارهای دنیاست؛ آمادگی بدنی، سرعت عمل، کنترل اعصاب و روان برای تصمیم‌گیری‌های درست و حساب شده ازجمله پیش‌نیازهای لازم برای یک آتش‌نشان است که البته داشتن امکانات و تجهیزات به‌روز میزان موفقیت جمعی این سازمان را تکمیل می‌کند.

سؤال اساسی این است که آتش‌نشانی سقز در کنار امداد و نجات‌هایی که در سطح شهر و شهرستان داشته است تا چه میزان خود را به‌روزرسانی و چابک کرده و چقدر برای حوادث احتمالی شهرستان آمادگی دارد. در گفتگوی کوتاهی که با حیدر عبدی مدیرعامل آتش‌نشانی سقز داشتیم پاسخ بخشی از این سؤالات را جویا شده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

واکاوی: با توجه به گسترش شهر و اهمیت سرعت عمل در بحث امداد و نجات، آتش‌نشانی سقز چه میزان به استانداردها نزدیک است؟

عبدی: برابر استانداردهای تعریف شده، برای هر ۵۰ هزار نفر باید یک ایستگاه آتش‌نشانی تعریف شود و با توجه به جمعیت حدود ۱۸۰ هزار نفری سقز و شعاع تحت پوشش می‌توان گفت این موضوع تاحدودی به استانداردها نزدیک است. در مورد سرعت عمل نیز زمان طلایی ۶ دقیقه است ولی نامشخص بودن آدرس، ترافیک بالا، سرعت‌گیرهای فراوان سطح شهر و … چالش‌هایی هستند که اگرچه گاهی این ۶ دقیقه را طولانی‌تر می‌کنند اما در اکثر مواقع این زمان رعایت شده است.

واکاوی: در حال حاضر ارتفاع بسیاری از ساختمان‌ها از دو طبقه بیشتر است و هرچه این ارتفاع بالاتر برود امداد و نجات و اطفای حریق هم سخت‌تر می‌شود، برای این چالش چه کرده‌اید و چه میزان برای روزهای سخت آمادگی دارید؟

عبدی: برای ساختمان‌های بلندتر از سه طبقه نردبان هیدرولیکی لازم است و این یک واقعیت غیرقابل کتمان است که ما چنین امکاناتی نداریم، تهیه چنین نردبانی ۲۰ تا ۳۰ میلیارد تومان بودجه می‌خواهد که تهیه آن با توجه به شرایط مالی موجود امکان‌پذیر نیست. در عوض تیم صعود و فرود سریع آتش‌نشانی در کنار رعایت مقررات ملی ساختمان که مالکان ساختمان‌های بلند مرتبه را مؤظف به اجرای سیستم‌های ایمنی در آپارتمان‌ها کرده است می‌تواند بخشی از این محدودیت را جبران نماید.

واکاوی: در بحث نیروی انسانی آیا چالشی دارید؟ تحمیل نیروها از سوی شخص یا ارگان@های دیگر و بکارگیری آنها در آتش‌نشانی چقدر واقعیت دارد؟

عبدی: در اینجا هم مجددا بحث استانداردها مطرح است، برابر استانداردها به ازای هر ۲ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت باید یک آتش نشان داشته باشیم، اگر جمعیت سقز را ۱۸۰ هزار نفر در نظر بگیریم باید ۷۰ تا ۸۰ نفر آتش‌نشان داشته باشیم که در آتش‌نشانی سقز تقریبا دو سوم این تعداد نیرو داریم. در ضمن اخیرا درجات آتش‌نشانان مصوب شده و ما در مراسم روز گذشته با توجه به سوابق و توانایی‌ها، درجات هر آتش‌نشان را به آنها اعطا کردیم.
از آنجا که در حال حاضر بکارگیری نیرو تنها از طریق آزمون استخدامی انجام می‌شود محدودیت‌هایی برای جذب نیرو وجود دارد و امیدواریم با هماهنگی میان شهرداری، فرمانداری و مراجع مرتبط در استان و اختصاص ردیف‌های استخدامی، گشایش‌هایی در این زمینه حاصل شود. تحمیل نیرو هم که اشاره کردید طبیعتا در ادوار سابق مواردی بوده ولی حداقل در این مدتی که من مسئولیت داشته‌ام موردی وجود نداشته است.
این را هم نباید فراموش کرد که حوزه عملیات آتش‌نشانی فقط داخل شهر است و اگر به خارج از شهر می‌رویم بر حسب وظیفه انسانی و تنها برای پشتیبانی است که آنهم خود چالش دیگری در زمینه نیروی انسانی محسوب می‌شود.

واکاوی: سؤال آخر اینکه در سالهای اخیر بحث احداث ایستگاه چهارم آتش‌نشانی سقز مطرح بوده، این موضوع را به کجا رساندید؟ و آیا غیر از ایستگاه مرکزی دو ایستگاه دیگر به لحاظ جانمایی و ماشین‌های موجود در آن یک ایستگاه استاندارد هستند؟

عبدی: راجع به دو ایستگاه شهرک و شهناز که در سنوات قبل احداث شده‌اند هر کدام دارای دو آشیانه هستند، ایستگاه شهناز یک خودروی پیشرو و یک خودروی اطفای نیمه سنگین دارد و ایستگاه شهرک نیز یک خودروی پیشرو و یک خودروی اطفای سنگین دارد. جانمایی آنها با توجه به دور بودن از مناطل مسکونی و نبود معارض صورت گرفته است.
اما برای احداث ایستگاه چهارم چالش جدی و اساسی داریم. قرار بود این ایستگاه در زمینی در مجاورت مسکن مهر زاگرس (کوهدشت) و بر سر بلوار کردستان احداث شود و از همین‌رو ساختمانی مناسب و در شأن آتش‌نشانی طراحی شد، از آنجا که کاربری زمین مذکور ورزشی بود با همکاری اداره‌کل راه و شهرسازی با تبدیل کاربری ورزشی به تأسیسات موافقت کرد. اما اکنون ساکنان مسکن ملی کوهدشت با این بهانه که ساخت ایستگاه آتش‌نشانی مانع دید و موجب کاهش موقعیت چند بلوک از این مجتمع می‌شود با این احداث مخالفند که امیدواریم این عزیزان با درک شرایط شهر و لزوم امداد سریع به این مخالفت‌ها پایان دهند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا